Javi se:095 871 6069‬|info@zaklada-ucimzivjeti.org Doniraj

Malim koracima do velikog cilja

20 godina našeg i vašeg Zdenca 

Obrt za čuvanje djece Marijin izvor, sukladno djetetovoj dobi, u svakodnevnim planiranim aktivnostima u koje je integriran odgoj u vjeri i odgoj za solidarnost Udruge Zdenac, nudi djeci niz raznolikih tematskih poticaja iz područja životno praktičnih i radnih aktivnosti, društveno zabavnih, umjetničkih, istraživačko-spoznajnih, potom aktivnosti raznovrsnog stvaranja i izražavanja, raznovrsnih igara, te specifičnih aktivnosti s kretanjem.

Kako Udruga Zdenac ove godine obilježava svoj 20-ti rođendan, polaznicima Obrta za čuvanje djece Marijin izvor Dugo Selo, ponuđene su ovih dana i teme glazbenih aktivnosti u kojima su djeca upoznavala himnu Zdenca.

te pjesmu uz pokrete Mi gradimo prijateljstvo.

U krugu prijateljstva, nakon jutarnjeg okupljanja, razgovarali smo o vrijednostima prema kojima biramo i prepoznajemo prave prijatelje. Nakon razgovora djeca su sukladno svojoj dobi izrekla Molitvu srca. Mlađa djeca su se na istu temu izražavala različitim materijalima u ponuđenim likovnim aktivnostima nakon kojih je napravljen zajednički plakat o prijateljstvu i Krštenju Gospodinovu i našem krštenju. U suradnji s roditeljima prikupljene su fotografije s krštenja djece polaznika uz koje su evocirane uspomene na sakrament krštenja kojeg smo primili u vjeri naših roditelja i tako postali djeca Božja.

Naučili smo da se u Africi Zdenac zove Kisima

Zajedničkoj aktivnosti pridružila se i naša Anna iz Tanzanije koja je djeci pričala o krštenju u Africi. Djeca su naučila i riječ „ubatizu“ što u prijevodu znači krštenje.

Djeca su se prisjetila i prošlotjedne teme poklona Mudraca, te prepričavala Biblijski tekst, te željela opet pomirisati tamjan i smirnu iz Svete Zemlje, koja je još uvijek uz naše Jaslice u Marijinu izvoru.

U kreativnu aktivnost izrade zdenca od neoblikovanog materijala (papirnih tuljaca) ponuđen je kolaž papir, te boje. Lara J. i Noemi B. povezuju iste boje sa bojama loga što smo ga u šetnji prirodom pronašli na Kući Zdenca, ali i na misijskim krunicama.

U svakom malom „zdencu“ našle su se zabilježene male spontane molitve i dječje želje: da budemo zdravi, da nas Bog sve čuva i da čuva naše obitelji..

I tete su izrekle svoju želju koju su stavile u naš mali zdenac: da svi ljudi upoznaju Isusa! Da ne bude rata i da nitko nigdje na svijetu ne bude gladan. 

Od ponuđenih tematskih slikovnica i umjetničkih tekstova najpoticajnije su prihvaćene sliko- priča o Sreći Brune Ferrera, te slikovnice Živa voda i Hodajuća radost koje su iz izdanja Zdenca.

Najvrjednija su ipak dječja razmišljanja i spontane molitve koje nastaju u tijeku aktivnosti, te im se djeca često vraćaju tijekom  dana, izgovarajući ih ili pokazujući u svakodnevnoj komunikaciji s ostalom djecom u skupini.

Ja jako volim Leonu! I Iris. I Noemi. I ostale prijatelje. I Boga nosim u srcu. I Mariju. A danas sam , tamo iznad sunca vidjela Božju ruku kako brine o nama ovdje na zemlji i pazi nas. I teta da znaš, Bog miriši na kamilicu i ono ulje što smo neki dan mirisali kada smo govorili o Sveta tri kralja

Lara J.

Neka nam svima naš Otac nebeski svaki dan miriši u našem životu, 
neka nas Svojom Rukom čuva i štiti

Tako će ovaj svijet u kojem jesmo 
pun radosti, mira i ljubavi – biti!