Javi se:095 871 6069‬|info@zaklada-ucimzivjeti.org Doniraj

Nyumba kwaajili ya rafiki yangu wa Afrika

Likovni jezik djece sastoji se od simbola kojima djeca izražavaju neku unutarnju ili vanjsku realnost. Dječji likovni simboli nastaju spontano te govore o neposrednim i trenutnim sadržajima života. (Belamarić, 1986., str. 14.)

„Potreba za likovnim izražavanjem urođena je u djeci. Dječja likovna aktivnost može puno govoriti o misaonom i motoričkom razvoju te emocionalnom stanju djeteta. U proces likovnog izražavanja uključeno je vizualno mišljenje koje interpretira slike iz okoline i likovno mišljenje koje iskazuje sliku okolinu kako je vidi autor.

Dječje likovno izražavanje razvija se u četiri karakteristične faze, a to su faza izražavanja primarnim simbolima, faza izražavanja složenim simbolima, faza intelektualnog realizma i konačno faza vizualnog realizma. Faze su određene razvojem psihomotoričkih i misaonih sposobnosti te su univerzalne za svu djecu.

Dječja mašta ima važnu ulogu u dječjoj igri i likovnom izražavanju. Dijete maštu upotrebljava za izražavanje originalnih ideja kombiniranjem postojećih elemenata ili za rješavanje problema postavljanjem poznatih elemenata u nove odnose. Dječja mašta se osim likovnim izražavanjem često pokazuje u simboličkoj igri.

Ispravnim poticanjem dječjeg likovnog izražavanja može se pozitivno utjecati na razvoj dječje kreativnosti. Važni načini poticanja dječjeg stvaralaštva su usmjeravanje opažanja, aktiviranje sjećanja, maštanje, zamišljanje, slobodna igra materijalima i potvrđivanje vrijednosti dječjeg likovnog rada. 

Razvoj kreativnosti je važan za razvoj djeteta, ali i cijelog društva. Likovno izražavanje djece pokazuje zbivanje u svijesti djece. 

Osim toga, likovno izražavanje osnažuje dječju sposobnost percipiranja, predočavanja, oblikovanja i stvaranja.“(https://repozitorij.ufzg.unizg.hr/islandora/object/ufzg%3A2748/datastream/PDF/view) preuzeto s interneta 18.01.2023.

Nyumba kwaajili ya rafiki yangu wa Afrika 

Polaznicima  Obrta za čuvanje djece Marijin izvor, svakodnevno su dostupni različiti likovni i prirodno neoblikovani materijali, kojima se potiče kreativnost.

Iako je većina djece u fazi šaranja i izražavanja simbolima, te se najčešće u likovnom izražavanju  koriste crtom, svakodnevnom dostupnošću drugih likovnih tehnika (vodenih boja i tempera) djeca  iste rado koriste te samoinicijativno traže.

U ovotjednoj temi Afrika, likovni centar nadopunjen je brojnim materijalima koji osim što potiču maštu, djeluju i terapijski. Djeca osim što se upoznaju sa korištenjem boje kistom, štapićima za uho, spužvicama, često koriste prste i dlanove. Uživajući u kružnim pokretima bojom po podlozi, promatraju, osluškuju zvukove koji nastaju, te proučavaju teksture ponuđenih materijala.

Posebno su oduševili kreativni radovi na temu Nakit Afrike, gdje djeca teksturu kapica od žira i plodova koriste kao podlogu za izražavanje bojanja „perlica“. 

Većina djece danas vrlo rijetko u svakodnevnoj igri dolazi u doticaj sa materijalima poput prirodne vune, slame i sl. Poticajni materijali iz prirode u aktivnostima imaju višestruku ulogu, od kojih je značajno i usvajanje i proširivanje znanja.

U temi Afrika djeca su i arhitekti i projektanti nyumba kwaajili ya rafiki yangu wa Afrika.

Nakon čitanja Biblijskog teksta  i slikovnice o prispodobi o  Kući na stijeni, u Krugu prijateljstva djeca izriču svoje spontane molitve u kojima žele da sva djeca svijeta imaju kuću, da imaju što obići i ga imaju što jesti.

Slijedeći dječji interes tema se proširuje na Projekt Afrika te se svakodnevno izmjenjuju poticaji koji se nude u aktivnostima koje proširuju znanja i spoznaje o životu djece u Africi : kuće, hrana, odjeća, instrumenti i dr.

Prostor SDB nadopunjuje se vizualnim poticajima: velikim platnom (kangom) iz Afrike, afričkim instrumentom (bubanj).

Afrička glazba kao instrumentalna podloga za slikanje, ali i kao podloga za druge aktivnosti, potiče i pokret kao način izražavanja – kroz ples.

U sklopu Odgoja za solidarnost, a uz suradnju s roditeljima projekt će se proširiti i na područje misijskog djelovanja u bližem okruženju ali i u svim zemljama u kojima Udruga Zdenac djeluje u misija.