Javi se:095 871 6069‬|info@zaklada-ucimzivjeti.org Doniraj

Odgoj u solidarnosti

Suvremeni svijet svojom ubrzanošću, napetošću i stalnim pritiscima čini čovjeka frustriranim, zatvorenim i neosjetljivim na potrebe drugih, te dovodi do zanemarivanja temeljnih humanih i religijskih vrijednosti. Svatko od nas dolazi u doticaj s osobama koje su same, teško bolesne i na rubu egzistencije. Koliko se dajemo za druge? Ako smo dovoljno iskreni prema sebi, priznat ćemo – malo! Čovjek je sebičan, pa se vrti oko sebe kao zemlja oko svoje osi. Teško je uočiti drugoga u potrebi i pomoći mu. Teško je biti solidaran, ili kršćanskim rječnikom rečeno, teško je biti milosrdan.

Papa Ivan Pavao II je rekao: „Solidarnost nije osjećaj neke neodređene sućuti ili površnog ganuća zbog patnja tolikih ljudi, bliskih ili udaljenih. Naprotiv, to je čvrsta i postojana odlučnost zauzeti se za opće dobro , tj. za dobro svih i svakoga, jer svi smo mi uistinu za sve odgovorni” (Socijalna skrb, enciklika). Blaženik je za života naglašavao koliko su važne solidarne organizacije, zalagao se za postojanje volonterskih udruga i njihova umrežavanja, kao i potrebu angažiranja laika u politici. Ukoliko želimo graditi društvo solidarnosti, potrebno je voditi računa o obitelji kao školi i zajednici ljubavi i solidarnosti.

Kao odgovor na istinske potrebe čovjeka i u skladu sa svojom misijom udruga Zdenac započela je projekt pod nazivom Odgoj u solidarnosti i za solidarnost, namijenjen odgoju školske djece. Zdenac, inače, već nekoliko godina surađuje sa osnovnim i srednjim školama i dječjim vrtićima. Pokrenuli smo ovaj projekt i nastavili suradnju sa učiteljima u osnovnim školama preko Splita, Zagreba, Mostara, Sesveta, Dugog Sela, Stona i okolnih mjesta.

Projekt se sastoji od edukativnih radionica na kojima djeca usvajaju temeljne ljudske vrednote i promiču ih osobnim djelovanjem u svom okruženju. Djeca na radionicama kroz igru i razne druge aktivnosti uče prepoznavati i uvažavati svoje i tuđe potrebe, poštivati različitosti i graditi skrbne odnose s drugima, te zajedno organizirati aktivnosti koje bi moralno, materijalno i duhovno podizale kvalitetu života cjelokupne zajednice.

Voditeljica projekta je zaposlenica Udruge Zdenac i ona koordinira svim aktivnostima u „Odgoju za solidarnost“. Uz pomoć stručnih suradnika i volontera, u svim navedenim gradovima, održavaju se seminari za učitelje, radni sastanci i radionice s djecom.

Za provođenje svakog projekta, pa tako i ovog, potrebna su financijska sredstva. Uz financijsku potporu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, županije Splitsko-dalmatinske i velikodušnih pojedinaca uspješno smo završili školsku godinu 2010./2011.

Iako nismo svi u mogućnosti da sustavno radimo s djecom na odgoju, svatko od nas može pomoći ostvarenju ovog projekta. Zato Vas pozivamo da svojim novčanim prilozima omogućite da ovaj projekt traje, da postane prepoznatljiv u svim školama, da djeca zavole solidarnost kroz Zdenac i požele biti volonteri, misionari… Svi koji manjim ili većim prilozima žele mogu svoj iznos uplatiti na naš žiro račun. Za sva dodatna pitanja, stojimo vam na raspolaganju.

Bog kršćanstvo oživljava kroz nas, a ne mimo nas.

Ako u svakodnevnom životu, odgoju i obrazovanju mladih naraštaja budemo više ustrajali na razvoju moralnih dimenzija pojedinca i društva, velika je vjerojatnost da ćemo razviti nove generacije odgovornih i osviještenih ljudi, koji će izgrađivati društvo u skladu s najvišim načelima

Projekt Odgoj u solidarnosti
Žiro račun: 2330003-1100166170
Poziv na broj: 120
Opis plaćanja: Odgoj u solidarnosti

U 2011. godini projekt „Odgoj u solidarnosti“ djelomično je potpomognut financijskom potporom Splitsko – dalmatinske županije.